Miesto, ktoré v našich domácnostiach zohráva dôležitú úlohu. Skladujeme tu potraviny a suroviny, ktoré využívame každodenne pri varení. Väčšina ľudí skladuje potraviny v chladničkách a na špajze nekladú veľký dôraz. No mnoho potravín neznesie taký chlad ako je v chladničkách. Preto je veľkým pomocníkom špajza, respektíve komora. Označenie týchto miest je viacero. V komorách najčastejšie skladujeme čerstvé ovocie, zeleninu, uskladňovanie domácich zaváraných kompótov, džemov, uhoriek, prípadne zásoby na varenie a to ryžu, soľ, zemiaky, cukor, soľ, cibuľa a podobne. V menších bytoch si však ľudia túto miestnosť nemôžu dovoliť pre nedostatok priestoru v byte.
Nesmieme zabúdať, že teplota špajzy by mala byť skôr chladná ako teplá, aby nedošlo k poškodeniu potravín, ktoré tam máme umiestnené. Teplota by sa mala pohybovať od 5 do 7 stupňov, určite nie viac ako 10. Výhodou je ak máme komoru umiestnenú na severnej strane a máme ju dobre vetrateľnú. Takisto je veľmi dôležité, aký nábytok zvolíme ako zariadenie do komory, alebo špajze. Azda najvhodnejšie sú regále zhotovené z kovových konštrukcií a v nich zasadené drevené poličky. Ak naša špajza spĺňa nasledovné podmienky, nemali by sme pri rekonštrukcii či prestavbe bytu zrušiť toto miesto za účelom rozšírenia bytu o nové priestory.
Ak by sme sa predsa rozhodli zrušiť toto miesto musíme si dobre premyslieť kam budeme dávať potraviny, ktoré sme predtým dávali do komory. Nesmieme zabúdať, že v byte nevydrží ovocie a zelenina viac ako 24 hodín, pretože ovocie a zelenina podliehajú skaze. Ľudia, ktorí nemajú špajzu si lámu hlavu nad tým, kam svoje potraviny a suroviny umiestnia. V bytovkách je vytvorenie podobného miesta, ktorý nahradí už spomínanú špajzu takmer nemožné. Je to príliš ťažké, lebo priestor je príliš malý a miestnosti sú stiesnené vedľa seba. Často mávame v domovoch aj komory, ktoré majú samostatné dvere a zväčša nie sú súčasťou bytov. Práve tie nie sú príliš vhodné, lebo tam chýba priame vetranie. Slúžia väčšinou na odkladanie nepotrebných vecí.